fbpx

Ενεργειακός έλεγχος εξ αποστάσεως: Τι είναι, πώς γίνεται, πώς λειτουργεί

Ενεργειακός έλεγχος εξ αποστάσεως: Τι είναι, πώς γίνεται, πώς λειτουργεί

Σε προηγούμενα κείμενά μας εξηγήσαμε τι είναι ο ενεργειακός έλεγχος και γενικά κάθε είδους τεχνολογία αξιολόγησης υγείας που βασίζεται σε συχνότητες, όπως οι συνεδρίες με βιοσυντονισμό και η θεραπεία με γεννήτρια Rife. Είδαμε, για παράδειγμα, ότι μια συνεδρία για ενεργειακό έλεγχο διαρκεί από μία έως μιάμιση ώρα και γίνεται με τη χρήση συσκευής συνδεδεμένης με υπολογιστή. Κρατάμε με τα χέρια μας δύο ηλεκτρόδια και η συσκευή καταγράφει την ηλεκτροδερμική αντίσταση του σώματος, τα κύματα που προέρχονται από συστήματα του σώματος ή ακόμα και τη μεταβολή στον καρδιακό ρυθμό.

Η διαδικασία δεν πονάει, στην ουσία δεν την καταλαβαίνουμε καν, και στη διάρκειά της το λογισμικό συλλέγει τα δεδομένα. Έπειτα είναι στην ευχέρεια του “χειριστή” της συσκευής, δηλαδή του γιατρού μας, του εναλλακτικού θεραπευτή ή όποιου επαγγελματία υγείας, να συσχετίσει και να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα που βλέπει στην οθόνη του υπολογιστή.

Η “σύγκρουση” με την κλασική φυσική

Έχουμε αναφέρει ξανά πως η τεχνολογία συχνοτήτων βασίζεται στις αρχές της κβαντικής φυσικής, σε αντίθεση με τις “συμβατικές” μεθόδους, που χρησιμοποιούν μόνο την κλασική φυσική. Τι είναι όμως αυτές οι αρχές και πώς επιδρούν στον τρόπο που λειτουργεί ο ενεργειακός έλεγχος; Έχει αποδειχθεί ότι άλλοι κανόνες ισχύουν για τις κινήσεις των σωμάτων στο μακρόκοσμο, αυτόν που μπορούμε να αισθανθούμε και να παρατηρήσουμε με τις φυσικές μας αισθήσεις και άλλοι ισχύουν στον μικρόκοσμο, αυτόν που μπορούμε να παρατηρήσουμε μόνο με τη βοήθεια κατάλληλου εξοπλισμού.

Ο νόμος του Νεύτωνα για την παγκόσμια έλξη διατυπώθηκε στα μεσα του 17ου αιώνα και έχει ως εξής: Οι ελκτικές δυνάμεις μεταξύ δύο ουρανίων σωμάτων είναι ανάλογες του γινομένου των μαζών τους και αντιστρόφως ανάλογες του τετραγώνου της μεταξύ των κέντρων μάζας τους απόστασης.

όπου F είναι η ελκτική δύναμη σε Νιούτον, G η σταθερά της παγκόσμιας έλξης, m1 και m2 οι μάζες αδράνειας των δύο σωμάτων σε χιλιόγραμμα, και r η μεταξύ τους απόσταση σε μέτρα.

Η σταθερά της παγκόσμιας έλξης, G, έχει συνιστώμενη τιμή βάσει της επιστημονικής επιτροπής CODATA ίση με (σε μονάδες SI):

G=6.67428(67)×10−11 N m2 kg−2 με σχετικό σφάλμα 1 προς 104.

Τρεις αιώνες αργότερα, λίγο νωρίτερα από τα μέσα του 20ού αιώνα διατυπώθηκε από τον Αϊνστάιν η θεωρία της γενικής σχετικότητας όπου η βαρύτητα ερμηνεύεται ως η παραμόρφωση του χωροχρόνου, παρουσία μάζας, και αργότερα διατυπώθηκε από τον ίδιο η ειδική θεωρία της σχετικότητας, όπου η ενέργεια και η μάζα ενός αντικειμένου είναι ισοδύναμες και μπορούν να αλλάζουν μορφή από ενέργεια σε μάζα. 

Ε=m X c2

Όπου c=ταχύτητα φωτός και m=μάζα αδράνειας ενός αντικειμένου. 

Αποδείχθηκε επίσης ότι πλέον δεν μιλάμε για τις τρεις διαστάσεις που μπορούμε να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας, αλλά για τέσσερις, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου.

Αποδείχθηκε ακόμη ότι οι νόμοι της φυσικής είναι ίδιοι για όλους τους παρατηρητές όταν βρίσκονται σε ένα αδρανειακό σύστημα αναφοράς ό ένας προς τον άλλον (αρχή σχετικότητας) και ότι η ταχύτητα του φωτός υπό κενό είναι σταθερή για όλους τους παρατηρητές, ασχέτως της σχετικής τους κίνησης ή της κίνησης της πηγής του φωτός. 

Και στο σημείο αυτό, έχουμε τη “σύγκρουση” με την κλασική φυσική, αφού οι δύο τελευταίες αρχές περιγράφουν έναν διαφορετικό κόσμο!

Διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι με τα πειράματα των δύο σχισμών ότι το φως συμπεριφέρεται ως σωματίδιο όταν το παρατηρούμε, και ως κύμα όταν δεν το παρατηρούμε. Ο παρατηρητής δηλαδή μπορεί να επηρεάσει τις ιδιότητες ενός σωματιδίου!

Ο ρόλος της κβαντικής φυσικής

Έκτοτε γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν θεωρίες που να ενοποιούν τα δύο πεδία (Κβαντική Μηχανική και Γενική Σχετικότητα) και να μπορούν να εξηγήσουν τις κινήσεις των σωμάτων τόσο στο μακρόκοσμο όσο και στο μικρόκοσμο. Έτσι έχουν αναπτυχθεί:

 • η θεωρία των χορδών, 
 • η θεωρία Μ (όπου Μ=μεμβράνη) των πολλαπλών διαστάσεων,
 • η κβαντική ηλεκτρομαγνητική (QED),
 • η κβαντική χρωμοδυναμική (QCD)
 • και η μεγαλειώδης ενοποιημένη θεωρία (GUT).

Οι θεωρίες των χορδών, των πολλαπλών διαστάσεων και η θεωρία M έχουν χρησιμοποιηθεί και με ευρύτερους όρους από κλάδους ολιστικών θεραπειών, όπως Reiki, κβαντική θεραπεία ή κοσμοενεργειακή, για να εξηγήσουν πώς ο θεραπευτής μπορεί από διαφορετικές διαστάσεις να χρησιμοποιήσει ενέργεια. Παρόμοια ερμηνεία για σύνδεση με άλλη διάσταση δίνεται κάποιες φορές και απο διαφορετικές θρησκείες ή δόγματα.

Από τη μια μεριά, στο μέσο άνθρωπο όλα αυτά μπορεί να ακούγονται παράξενα, εξωπραγματικά ή τουλάχιστον… θεωρητικά. Από την άλλη μεριά, με την πάροδο του χρόνου η φυσική επιστήμη κάνει κάθε τόσο σχετικές “ανακαλύψεις”, όπως η ύπαρξη μικρότερων σωματιδίων και η ανταλλαγή φωτονίων ή η ύπαρξη αντι-σωματιδίων, δηλαδή σωματιδίων που φέρουν το αντίθετο φορτίο από το αρχικό σωματίδιο και είναι πάντοτε συνδεδεμένα με το αρχικό σωματίδιο. 

Πιο συγκεκριμένα, το αντι-σωματίδιο του ηλεκτρονίου είναι το ποζιτρόνιο, το οποίο είναι θετικά φορτισμένο. Το 1957 απονεμήθηκε Νόμπελ στους Τζον Μπαρντίν, Λιον Κούπερ και Ρόμπερτ Σρίφερ για την εξήγηση του ζεύγους ηλεκτρονίων Κούπερ. Σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, ηλεκτρόνια με παρόμοιες κυματοσυναρτήσεις σχηματίζουν ζεύγη. Τα ηλεκτρόνια του ζεύγους βρίσκονται σε εμπλεκόμενη κατάσταση (είναι δηλαδή σε διαρκή επικοινωνία), ενώ η μεταξύ τους απόσταση είναι χίλιες φορές μεγαλύτερη από την απόσταση δύο οποιονδήποτε μεμονωμένων ηλεκτρονίων σε ένα υλικό.

Μέχρι στιγμής το ηλεκτρόνιο θεωρείται ότι ανήκει στα θεμελιώδη σωματίδια της ύλης, τα υπόλοιπα όμως – όπως τα πρωτόνια και τα νετρόνια – διαιρούνται σε ακόμη μικρότερα σωματίδια (φερμιόνια, κουάρκ, λεπτόνια, μποζόνια κ.ά.). Ο κενός χώρος στο σύμπαν δεν είναι στην πραγματικότητα “κενός”, αλλά γεμάτος με νετρίνα και άλλα σωματίδια.

Η κβαντική φυσική στην πράξη

Με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότερο η ανθρωπότητα θα καταλαβαίνει τι βρίσκεται γύρω μας και πώς λειτουργεί. Ο απώτερος στόχος θα είναι βέβαια όλες αυτές τις ιδιότητες των σωματιδίων και της ακτινοβολίας να μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε ευκολότερη τη διαβίωσή μας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα στο χώρο της Ιατρικής είναι το λεγόμενο PET Scan, μια εξέταση που είναι γνωστή γενικά σε πολλούς ανθρώπους. Κατά την εξέταση αυτή, χρησιμοποιούμε κατάλληλα υλικά (σκιαγραφικά) τα οποία (βλ. πηγές 2 & 3) με το κατάλληλο φως, τα κάνουμε να ακτινοβολούν ώστε να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε λειτουργικά σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει μέσα στο ανθρώπινο σώμα, χωρίς να χρειαστεί κάποια χειρουργική παρέμβαση.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι υπολογιστές: Η κατανόηση της κβαντικής φύσης των σωματιδίων μας βοήθησε στην κατασκευή των ημιαγωγών και των μικροτσίπ των υπολογιστών και σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για κβαντικούς υπολογιστές με τεράστια επεξεργαστική ισχύ.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όλες τις εφαρμογές που βρίσκουν τα λέιζερ στην καθημερινή μας ζωή από χειρουργικές επεμβάσεις, μέχρι όργανα μέτρησης ακριβείας και βιομηχανικές κατασκευές.

Ενεργειακή Εξέταση από οργανικό δείγμα

Σε ένα ιατρικό εργαστήριο, το οργανικό δείγμα ενός ανθρώπινου σώματος, όπως είναι για παράδειγμα οι τρίχες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά διαφορετικών αναλύσεων. Τοξικολογική ανάλυση, ανάλυση γενετικού υλικού κ.ά. Άλλωστε, οι τρίχες είναι στοιχεία του σώματος όπου μπορούν να αποθηκευτούν τοξικά στοιχεία για πολλά χρόνια μετά το θάνατο ενός ανθρώπου και η ανίχνευση βασίζεται απλά στο χρόνο ημίσειας ζωής του τοξικού στοιχείου.

Οι τρίχες αποτελούνται από δύο τμήματα: αυτό που βρίσκεται μέσα στο δέρμα, ο θύλακας, και φέρει τα ζωντανά κύτταρα, και από το τμήμα που βρίσκεται έξω από το δέρμα, το στέλεχος. Ο θύλακας τρέφει το στέλεχος. Το στέλεχος αποτελείται από νεκρά κύτταρα, πρωτεΐνες (πχ. κερατίνη) και λιπίδια. 

Σε έναν ενεργειακό έλεγχο – σε αντίθεση με μια κλινική εξέταση – μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για τα ζωντανά κύτταρα εξετάζοντας τα νεκρά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε τι λέει η κβαντική φυσική:

Ένα κύτταρο αποτελείται από μικροσκοπικά οργανίδια και αυτά με τη σειρά τους από μικροσκοπικά σωματίδια, όπως ηλεκτρόνια και άλλα. Αυτά, βάσει των αρχών της κβαντικής φυσικής βρίσκονται σε κατάσταση εμπλοκής. Δηλαδή, είναι συνδεδεμένα με το σύνολο που τα περιλαμβάνει, στην προκειμένη περίπτωση, ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Έτσι, μπορούμε από αυτό το μικρό δείγμα να δούμε τι συμβαίνει στο σύνολο τη στιγμή που κάνουμε τον έλεγχο. Μάλιστα, επειδή τα κύτταρα πάντα διατηρούν τη σύνδεσή τους με το σώμα, δεν παίζει κάποιο ρόλο η χρονική στιγμή που οι τρίχες αφαιρέθηκαν από το σώμα.

Η πληροφορία “μεταφέρεται” αμέσως

Στον βιοενεργειακό έλεγχο, κάνοντας μια ανάλυση σε δείγμα από τρίχες, επηρεάζουμε αυτό που συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα, όπως θα επηρεαζόταν κι ένα κβαντικό σωματίδιο όταν θα το μετρούσαμε. Αυτός ο επηρεασμός είναι που καθιστά αυτές τις συσκευές μη διαγνωστικές αλλά συσκευές συσχετίσεων ή συσκευές ευεξίας. Συσκευές δηλαδή που θα χρησιμοποιηθούν για να μεταδώσουν πληροφορία στο σώμα κι όχι απλά θα “διαβάσουν” τι συμβαίνει.

Στόχος μας, με αυτή τη μετάδοση πληροφορίας είναι να επαναφέρουμε το σώμα στη φυσιολογική του λειτουργία, με ό,τι δυνατότητες διαθέτει το ίδιο από κατασκευής του. Αυτή η μετάδοση πληροφορίας είναι δυνατόν να γίνει απομακρυσμένα, πάλι μέσω της εξήγησης της κβαντικής εμπλοκής. Μεταδίδουμε τις απαραίτητες πληροφορίες στο δείγμα των τριχών και αυτές μέσω της σύνδεσης με το υπόλοιπο σώμα μπορούν να επικοινωνήσουν κβαντικά και να μεταδώσουν αυτή την πληροφορία. Με ποιο απλά λόγια, η διαδικασία θυμίζει την επικοινωνία μέσω φαξ: Όταν στέλνουμε ένα φαξ, δεν στέλνουμε ένα χειρόγραφο όπως είναι στη φυσική του μορφή, αλλά δίνοντας τις κατάλληλες πληροφορίες στην απέναντι πλευρά, εκείνη κατασκευάζει ένα πανομοιότυπο αντίγραφο.

Είναι καλό να θυμόμαστε πάντα ότι ο βιοενεργειακός έλεγχος ανήκει στις εναλλακτικές θεραπείες και με τη χρήση των κατάλληλων συσκευών, ανιχνεύει τις πληροφορίες που χρειάζεται το σώμα για να βρει με φυσικό τρόπο την ισορροπία του ή την “ομοιοστασία” του, όπως την ονομάζει η βιολογία.

Όπως και σε κάθε κλάδο, η τεχνολογία δεν είναι πανάκεια. Ο χειριστής της συσκευής και η ερμηνεία που θα δώσει στα αποτελέσματα παίζουν σημαντικό ρόλο για τις παρεμβάσεις που θα χρειαστούν.

ΠΗΓΕΣ

 1. Kong OCW. Towards noncommutative quantum reality. Stud Hist Philos Sci. 2022 Apr;92:186-195. doi: 10.1016/j.shpsa.2022.02.002. Epub 2022 Feb 24. PMID: 35219869. (κβαντική πραγματικότητα)
 2. Volkov Y. Quantum dots in nanomedicine: recent trends, advances and unresolved issues. Biochem Biophys Res Commun. 2015 Dec 18;468(3):419-27. doi: 10.1016/j.bbrc.2015.07.039. Epub 2015 Jul 10. PMID: 26168726. (εφαρμογές σε ιατρική απεικόνιση)
 3. Boge FJ. Quantum reality: A pragmaticized neo-Kantian approach. Stud Hist Philos Sci. 2021 Jun;87:101-113. doi: 10.1016/j.shpsa.2021.03.009. Epub 2021 Apr 9. PMID: 34111813. (κβαντική πραγματικότητα)
 4. Boughn S. There Is No Spooky Action at a Distance in Quantum Mechanics. Entropy (Basel). 2022 Apr 16;24(4):560. doi: 10.3390/e24040560. PMID: 35455223; PMCID: PMC9029371. (Μη τοπικότητα κβαντικής πραγματικότητας)
 5. Baryshnikov G, Minaev B, Ågren H. Theory and Calculation of the Phosphorescence Phenomenon. Chem Rev. 2017 May 10;117(9):6500-6537. doi: 10.1021/acs.chemrev.7b00060. Epub 2017 Apr 7. PMID: 28388041. (φαινόμενο φθορισμού)
 6. Gudipaty SA, Conner CM, Rosenblatt J, Montell DJ. Unconventional Ways to Live and Die: Cell Death and Survival in Development, Homeostasis, and Disease. Annu Rev Cell Dev Biol. 2018 Oct 6;34:311-332. doi: 10.1146/annurev-cellbio-100616-060748. Epub 2018 Aug 8. PMID: 30089222; PMCID: PMC6791364. (κυτταρικοί μηχανισμοί ανθρώπινης ομοιόστασης)
 7. Walldorf N, Padurariu C, Jauho AP, Flindt C. Electron Waiting Times of a Cooper Pair Splitter. Phys Rev Lett. 2018 Feb 23;120(8):087701. doi: 10.1103/PhysRevLett.120.087701. PMID: 29542994. ( διαχωρισμός ζεύγους ηλεκτρονίων Cooper)
 8. Ranni A, Brange F, Mannila ET, Flindt C, Maisi VF. Real-time observation of Cooper pair splitting showing strong non-local correlations. Nat Commun. 2021 Nov 4;12(1):6358. doi: 10.1038/s41467-021-26627-8. PMID: 34737273; PMCID: PMC8569201. (διαχωρισμός ζεύγους ηλεκτρονίων Cooper)