Μια Ολιστική Προσέγγιση στον Καρκίνο: Συμβατικές και εναλλακτικές θεραπείες
Μόνο η λέξη της νόσου τρομάζει πολλούς ανθρώπους. Και δικαιολογημένα, αφού υπάρχουν αρκετοί τύποι καρκίνου που τις περισσότερες φορές έχουν μοιραία κατάληξη. Σε γενικές γραμμές, οι πιο συχνά εμφανιζόμενοι τύποι είναι ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του μαστού, της μήτρας, του εντέρου και το μελάνωμα, καθώς και της ουροδόχου κύστης. Πιο σπάνιοι τύποι συνήθως και πιο επικίνδυνοι είναι μορφές όπως στο πάγκρεας και τον οισοφάγο, πάντα σύμφωνα με τις στατιστικές.
Ας σταθούμε όμως μια στιγμή, με ψυχραιμία, απέναντι στους “κανόνες” που διέπουν τη λεγόμενη επάρατη νόσο. Διότι είναι οι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν για την εξέλιξη του είδους μας. Είναι ακριβώς αυτό, που έχει δυσκολέψει την ανθρωπότητα να βρει μια πιο μόνιμη λύση ώστε να την περιορίσει.
Η πληροφορία υπάρχει στο σώμα
Γνωρίζουμε ότι αναλόγως με τα γονίδια που υπάρχουν στο σώμα, μπορούμε να κάνουμε συσχετισμούς με την πιθανότητα να εμφανιστεί καρκίνος σε συγκεκριμένα όργανα. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι τα γονίδια BRCA1 και BRCA2, που κωδικοποιούν τις ομώνυμες πρωτεΐνες για τον καρκίνο του μαστού. Επίσης, το γονίδιο KLK3 κωδικοποιεί το αντιγόνο PSA, που είναι ο βασικός δείκτης για την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Στο σώμα μας υπάρχει η πληροφορία για την αναγέννηση των κυττάρων, την ανάπτυξη των ιστών και την επούλωση πληγών (ογκογονίδια). Ταυτόχρονα υπάρχει και η πληροφορία για να σταματά αυτή η ανάπτυξη, όταν ο ιστός έχει πλέον διαμορφωθεί (ογκοκατασταλτικά).
Πώς συμπεριφέρονται τα καρκινικά κύτταρα
Τα καρκινικά κύτταρα έχουν ακολουθήσει τους κανόνες της φυσικής επιλογής μέσω συσσώρευσης μεταλλάξεων, με χαρακτηριστικότερα τα γονίδια Η-Ras και TERT, και έχουν συσσωρεύσει κάποιες κοινές ιδιότητες. Όπως έχουν καταγράψει οι βιολόγοι Douglas Hanahan και Robert Weinberg 1Hanahan, D. and Weinberg, R.A. (2017). Biological Hallmarks of Cancer. In Holland-Frei Cancer Medicine (eds R.C. Bast, W.N. Hait, D.W. Kufe, R.R. Weichselbaum, J.F. Holland, C.M. Croce, M. Piccart-Gebart, H. Wang, W.K. Hong and R.E. Pollock). https://doi.org/10.1002/9781119000822.hfcm002
, τα καρκινικά κύτταρα:
- Παράγουν τα ίδια πληροφορίες για διαίρεση (αυτοδυναμία αυξητικών σημάτων). Υπό κανονικές συνθήκες, σε έναν οργανισμό η διαίρεση και ο πολλαπλασιασμός ενός κυττάρου ξεκινάει από σήματα που στέλνονται από γειτονικά κύτταρα.
- Αγνοούν τα “σήματα” μη αύξησης (αντι-αυξητικά) που προέρχονται από γειτονικά κύτταρα.
- Επιδιώκουν την αθανασία, παρακάμπτοντας τη σμίκρυνση των τελομερών. Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων, οι οποίες “κονταίνουν” σε μήκος κάθε φορά που γίνεται διαίρεση του κυττάρου. Όταν το μήκος τους μειωθεί αρκετά, το κύτταρο οδηγείται σε προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, γερνώντας κατά τη φυσική διαδικασία.
- Αποτρέπουν την αυτοκαταστροφή τους. Το φυσιολογικό κύτταρο διαθέτει μηχανισμούς που το βοηθούν να “αντιλαμβάνεται” πότε κάτι δεν έχει πάει καλά με τη γέννησή του και αυτοκαταστρέφεται, με σκοπό να μην καταλήξει προβληματικό ή μη λειτουργικό. Αυτό είναι ακόμα μια φυσική διαδικασία, την οποία όμως τα καρκινικά κύτταρα αγνοούν, ή παρακάμπτουν αυτή την ασφαλιστική δικλείδα.
- Αποφεύγουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Φέρουν στην επιφάνειά τους σήματα που τα βοηθούν να “κρυφτούν” από τα κύτταρα-φονιάδες του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Καταναλώνουν άπληστα ενέργεια. Διασπούν τόσο γρήγορα την ενέργεια από τα σάκχαρα των τροφών που τη στερούν από το υπόλοιπο σώμα.
- Προσελκύουν νέα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό χρειάζεται να το κάνουν για να διασφαλίσουν ότι δεν θα λιμοκτονήσουν και ότι θα έχουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά για την αέναη ανάπτυξή τους.
- Εισβάλλουν σε απομακρυσμένες περιοχές του οργανισμού. Αυτό συμβαίνει όταν από το σημείο δημιουργίας τους τα καρκινικά κύτταρα βρίσκουν τρόπο να διεισδύσουν σε άλλους ιστούς δημιουργώντας έτσι νέες εστίες εξάπλωσης.
Αυτά τα οκτώ χαρακτηριστικά-ιδιότητες των καρκινικών κυττάρων συσσωρεύονται σταδιακά και όταν πλέον εμφανιστούν όλα, σημαίνει ότι έχουν διαταράξει πλήρως την ισορροπία μεταξύ δημιουργίας και καταστροφής κυττάρων. Τότε, μιλάμε για πλήρως ανεπτυγμένο καρκίνο.
Ο ρόλος της φυσικής επιλογής στον καρκίνο
Η συσσώρευση των μεταλλάξεων γίνεται σταδιακά και συντηρείται, γιατί κάθε μια από αυτές προσφέρει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ταχύτερης διαίρεσης και παραγωγής περισσότερων κυττάρων (απογόνων). Αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι που “αναγνωρίζει” η φυσική επιλογή για να διατηρήσει ένα χαρακτηριστικό, είτε σε κύτταρα είτε σε οργανισμούς ή σε ομάδες πληθυσμών. Έτσι, όμως, αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης νέων μεταλλάξεων που σταδιακά θα οδηγήσουν στις οκτώ ιδιότητες των καρκινικών κυττάρων.
Οι προϋποθέσεις για να δράσει η διαδικασία της φυσικής επιλογής σε ένα γνώρισμα, γενικά, είναι τρεις:
- Το γνώρισμα θα πρέπει να ποικίλλει μέσα σε έναν πληθυσμό. Ο πληθυσμός, όπως είπαμε, μπορεί να είναι τα διαφορετικά ζώα ενός είδους. Στην περίπτωσή μας, είναι τα κύτταρα ενός ανθρώπινου οργανισμού που έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιαστούν (καρκίνος) ή ακόμη και τα διαφορετικά κύτταρα μέσα σε ένα τρυβλίο ή απλά μόρια σε δοκιμαστικό σωλήνα που έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται ή να αυτο-αντιγράφονται αντίστοιχα.
- Το γνώρισμα πρέπει να είναι κληρονομήσιμο.
- Το γνώρισμα πρέπει να επηρεάζει την αρμοστικότητα του οργανισμού στο περιβάλλον του. Θα πρέπει να κάνει δηλαδή το κύτταρο πιο ταιριαστό ή συμβατό με τις συνθήκες που ζει και να του προσφέρει έτσι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των γειτόνων του.
Τα κύτταρα “αποστάτες”
Ο καρκίνος δεν μπορεί να δημιουργηθεί και να εγκατασταθεί αν δεν ισχύουν και οι τρεις προϋποθέσεις που αναφέραμε. Θα πρέπει δηλαδή να επιτρέψει η φυσική επιλογή σε ορισμένα κύτταρα να “αποστατήσουν”2Yanai I., και M. Lercher (2021). Η Κοινωνία των Γονιδίων. Εκδόσεις ΡΟΠΗ από τη μέχρι πρότινος φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων ώστε να υπάρξει ο καρκίνος και να αναπαραχθεί στον οργανισμό. Αυτός είναι και ο μοναδικός σκοπός του. Δηλαδή ο καρκίνος στην πράξη δεν είναι κάτι που “επιτίθεται” στο σώμα, είναι κάτι που “υπάρχει” στο σώμα, χωρίς να έχει στόχο να προκαλέσει ζημιά, ανεξάρτητα από αν τελικά την προκαλεί.
Βέβαια, μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη του καρκίνου μπορεί να μην ωφελήσει κανένα γονίδιο, και ούτε βεβαίως τον εαυτό του, αφού αν ο οργανισμός καταλήξει, παύει και η ζωή των καρκινικών κυττάρων. Αυτό δεν το “βλέπει” όμως η φυσική επιλογή, αφού δρα μόνο σε επίπεδο γονιδιακής πληροφορίας. Έτσι οποιοσδήποτε οργανισμός, τείνει να αποκτήσει καρκίνο, όσο γερνά, ακόμα κι αν αυτό θεωρητικά συνέβαινε στα 115 ή τα 120 ή τα 130 χρόνια ζωής, γιατί τα κύτταρά του θα ικανοποιούν τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις.
Η κλασική αντιμετώπιση του καρκίνου
Παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, ακόμα δεν είναι εύκολο να προλάβουμε ή να καθυστερήσουμε τη δημιουργία του καρκίνου, επειδή δεν είναι εύκολο να εντοπίσουμε και κατ’ επέκταση να “καθαρίσουμε” τα κύτταρα που αρχίζουν να συσσωρεύουν μεταλλάξεις. Πριν ακόμα δηλαδή γίνουν πλήρως “καρκινικά”. Οι συμβατικές θεραπείες συνήθως επικεντρώνονται στον εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων, αυτών δηλαδή που θα έχουν αποκτήσει και τις οκτώ (8) ιδιότητες που αναφέραμε προηγουμένως.
- Η κλασική χημειοθεραπεία στοχεύει στο να καταστρέψει αυτά τα κύτταρα χρησιμοποιώντας φάρμακα, τα οποία βεβαίως δρουν τοξικά και για τα υπόλοιπα, υγιή κύτταρα, ώστε να καταστρέψει κι άλλα κύτταρα που έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν μεταλλάξεις.
- Άλλη μέθοδος είναι η αποκοπή των καρκινικών από τον πληθυσμό των κυττάρων, με χειρουργική επέμβαση, εφόσον βεβαίως είναι εφικτή.
- Παρομοίως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ακτινοβολία (ακτινοθεραπεία).
Πιο νέες πρακτικές της ιατρικής στοχεύουν σε εξειδικευμένα φάρμακα, λιγότερο τοξικά και πιο στοχευμένα, δηλαδή φάρμακα που μπορούν να διακρίνουν ποια είναι καρκινικά κύτταρα και να μη δρουν στα γειτονικά υγιή κύτταρα. Επίσης, η ανοσολογία σήμερα έχει εντυπωσιακή εξέλιξη στον τομέα αυτό, χρησιμοποιώντας τα μόρια (αντιγόνα) που έχουν στην επιφάνειά τους τα καρκινικά κύτταρα για να φτιάξει αντίστοιχα εμβόλια με αντισώματα που στοχεύουν σε αυτά.
Σε ό,τι αφορά τα κύτταρα που δεν έχουν εξελιχθεί πλήρως σε καρκινικά, μπορεί να δοθεί ένα σχήμα με αντιοξειδωτικές ουσίες ώστε να μειωθεί η συχνότητα των μεταλλάξεων και να βελτιωθεί η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος για να τα αναγνωρίσει και να τα οδηγήσει στον φυσιολογικά προγραμματισμένο θάνατο.
Η εναλλακτική προσέγγιση
Είδαμε πως η κλασική ιατρική στοχεύει στην άμεση παύση των ογκογονιδίων και αφήνει σε μεταγενέστερο στάδιο τα ογκοκατασταλτικά. Η εναλλακτική προσέγγιση λειτουργεί λίγο διαφορετικά. Προτεραιότητά της είναι να διορθώσει το περιβάλλον που ευνοεί τις μεταλλάξεις. Για παράδειγμα, μη τεχνολογικές πρακτικές προτείνουν νηστεία (νηστειοθεραπεία), με στόχο να στερήσει τη θρέψη στα καρκινικά κύτταρα, να αποκαταστήσει το pH στο σώμα και να σταματήσει η νεο-αγγείωση. Επίσης, οι εναλλακτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν και αντιοξειδωτικά σχήματα για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των τελομερών και των μηχανισμών του φυσικά προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου. Απώτερος στόχος τους είναι η αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ της δημιουργίας και της καταστροφής κυττάρων. Και μάλιστα, ταυτόχρονα και την πρώτη και τη δεύτερη. Σημαντικό στοιχείο των εναλλακτικών είναι εδώ η ενασχόληση με τις ψυχικές και συναισθηματικές εμπλοκές που μπορεί να έχει εμφανίσει το άτομο πριν την εκδήλωση του καρκίνου και όσες εμφανίζονται κατά τη θεραπευτική διαδικασία3Cassileth, B. R., & Deng, G. (2004). Complementary and alternative therapies for cancer. The Oncologist, 9(1), 80-89.
Βότανα και καρκίνος
Η χρήση βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων και των περιπτώσεων καρκίνου, είναι γνωστή εδώ και αιώνες. Άλλωστε, η Ιατρική βασίστηκε στη βοτανοθεραπεία για χιλιάδες χρόνια. Σήμερα χρησιμοποιείται περισσότερο στην ανατολική παραδοσιακή ιατρική, όπως στην Κίνα και την Ινδία. Για τον καρκίνο έχουν καταγραφεί διάφορα σχήματα. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη μια παλιά μέθοδος, που έχει επανέλθει στο ενδιαφέρον της εναλλακτικής ιατρικής έρευνας, χρησιμοποιούσε εκχύλισμα ιξού – το γνωστό και ως γκυ (ή γκι). Μελέτες έχουν δείξει ότι οι λεκτίνες και βισκοτοξίνες που περιέχει το εκχύλισμα γκυ έχουν ανοσοδιεγερτικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες, με θετικά αποτελέσματα ογκοκαταστολής σε ορισμένες περιπτώσεις4Shiao Li Oei, Anja Thronicke, Friedemann Schad, “Mistletoe and Immunomodulation: Insights and Implications for Anticancer Therapies”, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2019, Article ID 5893017, 6 pages, 2019. https://doi.org/10.1155/2019/5893017.
Ακόμη, ένα γηγενές κινεζικό βότανο με ανοσοενισχυτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ο αστράγαλος, έχει μελετηθεί για την αντικαρκινική του δράση. Προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των συμβατικών θεραπειών5McCulloch M, See C, Shu XJ, Broffman M, Kramer A, Fan WY, Gao J, Lieb W, Shieh K, Colford JM Jr. Astragalus-based Chinese herbs and platinum-based chemotherapy for advanced non-small-cell lung cancer: meta-analysis of randomized trials. J Clin Oncol. 2006 Jan 20;24(3):419-30. doi: 10.1200/JCO.2005.03.6392. Τέλος, η κουρκουμίνη που περιέχει ο γνωστός σε όλους μας κουρκουμάς, θεωρείται ότι βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, έχοντας αντιοξειδωτικές και ογκοκατασταλτικές ιδιότητες6Giftson J. Senapathy, Blassan P. George, Heidi Abrahamse ; The Beneficial Effects of Turmeric and its Active Constituent in Cancer Treatment: Current and Future Trends, Frontiers in Anti-Cancer Drug Discovery (2021) 12: 37. https://doi.org/10.2174/9789811487385121120004,7 Gupta SC, Sung B, Kim JH, Prasad S, Li S, Aggarwal BB. Multitargeting by turmeric, the golden spice: From kitchen to clinic. Mol Nutr Food Res. 2013 Sep;57(9):1510-28. doi: 10.1002/mnfr.201100741. Ωστόσο η χαμηλή της βιοδιαθεσιμότητα δεν διευκολύνει την πλήρη θεραπευτική της αξιοποίηση.
Νηστειοθεραπεία – Διατροφή και καρκίνος
Οι προσεγγίσεις που προτείνουν συγκεκριμένα διατροφικά σχήματα για την αντιμετώπιση του καρκίνου έχουν στόχο, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και την καταστολή του πολλαπλασιασμού καρκινικών κυττάρων. Η διατροφική νηστεία, όπως για παράδειγμα η διαλειμματική, έχει ήδη αποκτήσει κλινικό και επιστημονικό ενδιαφέρον. Η λειτουργία της νηστείας, ουσιαστικά, δημιουργεί στον οργανισμό ένα περιβάλλον “εχθρικό” για τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία στερούνται θρεπτικά συστατικά και χρησιμοποιούν την ενέργεια που τους απομένει για να επιβιώσουν αντί να πολλαπλασιάζονται. Ένα σημαντικό μέρος τους λοιπόν δεν θα επιβιώσει, γεγονός που καθιστά τη νηστεία ιδιαίτερα ελκυστική συνδυαστικά με άλλες θεραπείες, συμβατικές και μη8 Antunes, F., Erustes, A. G., Costa, A. J., Nascimento, A. C., Bincoletto, C., Ureshino, R. P., Pereira, G. J. S., & Smaili, S. S.. (2018). Autophagy and intermittent fasting: the connection for cancer therapy?. Clinics, 73, e814s. https://doi.org/10.6061/clinics/2018/e814s.
Επίσης, υπάρχουν μελέτες που αναδεικνύουν την αντικαρκινική επίδραση της κετογονικής διατροφής, δηλαδή της διατροφής που περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και ελάχιστους υδατάνθρακες. Σε μια απλή περιγραφή της λειτουργίας της θα λέγαμε ότι στερεί σάκχαρα από τα καρκινικά κύτταρα και αναγκάζει τον οργανισμό να καταφύγει στην κέτωση, δηλαδή στην καύση λίπους, μια διαδικασία με την οποία μπορούν να επιβιώσουν πιο εύκολα τα υγιή κύτταρα αλλά όχι τα καρκινικά9 Weber DD, Aminazdeh-Gohari S, Kofler B. Ketogenic diet in cancer therapy. Aging (Albany NY). 2018 Feb 11;10(2):164-165. doi: 10.18632/aging.101382. PMID: 29443693; PMCID: PMC5842847..
Τέλος, στην περίπτωση της Μεσογειακής διατροφής, η επίδραση στη νόσο είναι είτε άμεση είτε έμμεση10 Schwingshackl L, Schwedhelm C, Galbete C, Hoffmann G. Adherence to Mediterranean Diet and Risk of Cancer: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2017; 9(10):1063. https://doi.org/10.3390/nu9101063. Για παράδειγμα, τα φρούτα και λαχανικά έχουν ευεργετική δράση στις μεταβολικές και τις ενδοθηλιακές λειτουργίες. Τα ολικής άλεσης δημητριακά περιέχουν ουσίες, όπως φυτοϊκό οξύ, που εξουδετερώνουν εν δυνάμει καρκινογόνες ενώσεις στις τροφές. Τα λιπαρά οξέα στο ψάρι έχουν επίσης προληπτική δράση. Η σύνθεση της Μεσογειακής δίαιτας περιλαμβάνει επίσης κατανάλωση κρέατος και αλκοόλ με μέτρο, άφθονους ξηρούς καρπούς, ίνες κ.λπ.
Η μέθοδος συχνοτήτων
Άλλες κατηγορίες εναλλακτικών μεθόδων περιλαμβάνουν αυτές που βασίζονται στη ροή ενέργειας, όπως είναι μεταξύ άλλων ο βελονισμός. Ο βελονισμός είναι καθιερωμένη πλέον μέθοδος ως προς την ανακούφιση από συμπτώματα μορφών καρκίνου, όπως η κόπωση και η τοξικότητα, και από τις δυσάρεστες παρενέργειες των συμβατικών θεραπειών. Ταυτόχρονα, έχουμε και κλινικές ενδείξεις για αντικαρκινική δράση, για παράδειγμα μέσω της διέγερσης των κυττάρων ΝΚ, ήτοι των “φυσικών φονιάδων” του ανοσοποιητικού11 Michael Francis Johnston, Elizabeth Ortiz Sánchez, Nikola L. Vujanovic, Wenhui Li, “Acupuncture May Stimulate Anticancer Immunity via Activation of Natural Killer Cells”, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2011, Article ID 481625, 14 pages, 2011. https://doi.org/10.1093/ecam/nep236.
Μια γνωστή μέθοδος που έχει εξελιχθεί ανά τις δεκαετίες είναι η χρήση συχνοτήτων με ειδική συσκευή. Η πρακτική αυτή έχει στόχο να προκαλέσει στο σώμα εξειδικευμένες δονήσεις που να κάνουν τις μεμβράνες των καρκινικών κυττάρων να πάλλονται και εν τέλει να σπάσουν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα κύτταρα αυτά, χωρίς να επηρεάζονται διόλου τα υγιή κύτταρα. Αντίστοιχες δονήσεις μπορούν να βοηθήσουν τα απεκκριτικά όργανα να λειτουργήσουν καλύτερα, άρα να αποβάλουν γρηγορότερα ή αποτελεσματικότερα τις τοξίνες, καθώς και να απομακρύνουν τα πρώτα “κακοφορμισμένα” κύτταρα. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί κλινικές μελέτες με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, σε διάφορες μορφές καρκίνου (πχ. ήπατος), με θετικά αποτελέσματα12 Costa FP, de Oliveira AC, Meirelles R, Machado MC, Zanesco T, Surjan R, Chammas MC, de Souza Rocha M, Morgan D, Cantor A, Zimmerman J, Brezovich I, Kuster N, Barbault A, Pasche B. Treatment of advanced hepatocellular carcinoma with very low levels of amplitude-modulated electromagnetic fields. Br J Cancer. 2011 Aug 23;105(5):640-8. doi: 10.1038/bjc.2011.292. Epub 2011 Aug 9. PMID: 21829195; PMCID: PMC3188936,13 Vadalà M, Morales-Medina JC, Vallelunga A, Palmieri B, Laurino C, Iannitti T. Mechanisms and therapeutic effectiveness of pulsed electromagnetic field therapy in oncology. Cancer Med. 2016 Nov;5(11):3128-3139. doi: 10.1002/cam4.861. Epub 2016 Oct 17. PMID: 27748048; PMCID: PMC5119968.
Αν και η πρακτική αυτή θυμίζει την ακτινοθεραπεία, οι συσκευές συχνοτήτων δεν έχουν καμία σχέση με ιονίζουσες ακτινοβολίες ή ακτίνες Χ ή Γ. Λειτουργούν στο φάσμα των ραδιοκυμάτων ή των κυμάτων που προκύπτουν από τη θέρμανση ευγενών αερίων, δηλαδή τα κύματα που εκπέμπε ένα ραδιοφωνάκι, μια λάμπα φθορισμού στο δωμάτιό μας κ.λπ. Αυτή η ακτινοβολία υπάρχει έτσι κι αλλιώς φυσικά στο περιβάλλον μας, κι έχει πολύ μεγαλύτερο μήκος κύματος από τους διάφορους τύπους ιονίζουσας ακτινοβολίας14Yakovleva, L. N., & Yakovlev, E. G. (2005). Non-ionizing radiation and cancer. Gigiena I Sanitariia, 6, 13-16.
Αυτός είναι και ο λόγος που η δράση τους στην καταστροφή καρκινικών κυττάρων είναι αργή. Όσο πιο νωρίς εφαρμοστεί μια τέτοια πρακτική, δηλαδή στα πρώτα στάδια ανίχνευσης μεταλλάξεων, τόσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητά της. Σήμερα βρίσκουμε την τεχνολογία συχνοτήτων σε μεθόδους όπως ο βιοσυντονισμός, η ενεργειακή αξιολόγηση, οι θεραπείες με συσκευές Rife ή Zappers κ.ά.
Ο μύθος του διλήμματος κλασικών και εναλλακτικών μεθόδων
Φτάνοντας στο τέλος αυτού του κειμένου, με τόσο συμπυκνωμένη πληροφορία για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, μπορεί κανείς να διακρίνει ένα πολύ απλό στοιχείο: Όλες, μα όλες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν στόχο να επηρεάσουν ένα από τα 8 χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων που αναφέραμε στην αρχή.
Η λογική, δηλαδή που διέπει τόσο τις συμβατικές-κλασικές θεραπείες όσο και τις εναλλακτικές, είναι στην πραγματικότητα η ίδια! Αυτός είναι κι ένας λόγος που η σύγχρονη Ιατρική απομακρύνεται από αφοριστικές λογικές. Οτιδήποτε θεωρεί εν δυνάμει ωφέλιμο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί, ανεξάρτητα από την “ταμπέλα” που φέρει. Συνεπώς, η συμβατική μέθοδος δεν αποκλείει την εναλλακτική και η εναλλακτική δεν αποκλείει τη συμβατική.
Έτσι κι αλλιώς, σε ό,τι αφορά τον καρκίνο, κάθε ασθενής έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια θεραπεία οριζοντίως σε όλους, με την προσδοκία να έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλους. Είναι λοιπόν στη διακριτική ευχέρεια του καθενός να δοκιμάσει τη μία χωρίς να αποκλείσει μια άλλη, αφήνοντάς τη να λειτουργήσει ενδεχομένως και ενισχυτικά ή συμπληρωματικά.
Εκτός αυτού, οι εναλλακτικές θεραπείες προτείνουν πάντα την ολιστική προσέγγιση, δηλαδή εστιάζουν όχι μόνο σε συμπτώματα αλλά συνολικά στην υγεία και την ευεξία του ανθρώπου, προσφέροντας φυσικές λύσεις και βελτιώνοντας εν τέλει την ποιότητα ζωής του. Κι αυτό είναι κορυφαίας σημασίας στοιχείο για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
ΠΗΓΕΣ
- 1Hanahan, D. and Weinberg, R.A. (2017). Biological Hallmarks of Cancer. In Holland-Frei Cancer Medicine (eds R.C. Bast, W.N. Hait, D.W. Kufe, R.R. Weichselbaum, J.F. Holland, C.M. Croce, M. Piccart-Gebart, H. Wang, W.K. Hong and R.E. Pollock). https://doi.org/10.1002/9781119000822.hfcm002
- 2Yanai I., και M. Lercher (2021). Η Κοινωνία των Γονιδίων. Εκδόσεις ΡΟΠΗ
- 3Cassileth, B. R., & Deng, G. (2004). Complementary and alternative therapies for cancer. The Oncologist, 9(1), 80-89
- 4Shiao Li Oei, Anja Thronicke, Friedemann Schad, “Mistletoe and Immunomodulation: Insights and Implications for Anticancer Therapies”, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2019, Article ID 5893017, 6 pages, 2019. https://doi.org/10.1155/2019/5893017
- 5McCulloch M, See C, Shu XJ, Broffman M, Kramer A, Fan WY, Gao J, Lieb W, Shieh K, Colford JM Jr. Astragalus-based Chinese herbs and platinum-based chemotherapy for advanced non-small-cell lung cancer: meta-analysis of randomized trials. J Clin Oncol. 2006 Jan 20;24(3):419-30. doi: 10.1200/JCO.2005.03.6392
- 6Giftson J. Senapathy, Blassan P. George, Heidi Abrahamse ; The Beneficial Effects of Turmeric and its Active Constituent in Cancer Treatment: Current and Future Trends, Frontiers in Anti-Cancer Drug Discovery (2021) 12: 37. https://doi.org/10.2174/9789811487385121120004
- 7Gupta SC, Sung B, Kim JH, Prasad S, Li S, Aggarwal BB. Multitargeting by turmeric, the golden spice: From kitchen to clinic. Mol Nutr Food Res. 2013 Sep;57(9):1510-28. doi: 10.1002/mnfr.201100741
- 8Antunes, F., Erustes, A. G., Costa, A. J., Nascimento, A. C., Bincoletto, C., Ureshino, R. P., Pereira, G. J. S., & Smaili, S. S.. (2018). Autophagy and intermittent fasting: the connection for cancer therapy?. Clinics, 73, e814s. https://doi.org/10.6061/clinics/2018/e814s
- 9Weber DD, Aminazdeh-Gohari S, Kofler B. Ketogenic diet in cancer therapy. Aging (Albany NY). 2018 Feb 11;10(2):164-165. doi: 10.18632/aging.101382. PMID: 29443693; PMCID: PMC5842847.
- 10Schwingshackl L, Schwedhelm C, Galbete C, Hoffmann G. Adherence to Mediterranean Diet and Risk of Cancer: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2017; 9(10):1063. https://doi.org/10.3390/nu9101063
- 11Michael Francis Johnston, Elizabeth Ortiz Sánchez, Nikola L. Vujanovic, Wenhui Li, “Acupuncture May Stimulate Anticancer Immunity via Activation of Natural Killer Cells”, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2011, Article ID 481625, 14 pages, 2011. https://doi.org/10.1093/ecam/nep236
- 12Costa FP, de Oliveira AC, Meirelles R, Machado MC, Zanesco T, Surjan R, Chammas MC, de Souza Rocha M, Morgan D, Cantor A, Zimmerman J, Brezovich I, Kuster N, Barbault A, Pasche B. Treatment of advanced hepatocellular carcinoma with very low levels of amplitude-modulated electromagnetic fields. Br J Cancer. 2011 Aug 23;105(5):640-8. doi: 10.1038/bjc.2011.292. Epub 2011 Aug 9. PMID: 21829195; PMCID: PMC3188936
- 13Vadalà M, Morales-Medina JC, Vallelunga A, Palmieri B, Laurino C, Iannitti T. Mechanisms and therapeutic effectiveness of pulsed electromagnetic field therapy in oncology. Cancer Med. 2016 Nov;5(11):3128-3139. doi: 10.1002/cam4.861. Epub 2016 Oct 17. PMID: 27748048; PMCID: PMC5119968
- 14Yakovleva, L. N., & Yakovlev, E. G. (2005). Non-ionizing radiation and cancer. Gigiena I Sanitariia, 6, 13-16