Το “μυστικό” της φύσης στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού
Μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη για την πρόληψη των αυτοάνοσων περιγράφει νέα έρευνα* που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στην Φινλανδία και δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Στοιχείο-κλειδί στην έρευνα –η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances– αποτελεί ο ρόλος της βιοποικιλότητας του μικροβιώματος στο έντερο και το δέρμα, το οποίο φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη αυτοάνοσων ασθενειών.
Είναι γνωστό ότι, ιδίως στις χώρες της Δύσης, τα αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή οι περιπτώσεις που το ίδιο το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του, σημειώνουν αύξηση. Άσθμα, έκζεμα, διαβήτη τύπου α’, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σκλήρυνση κατά πλάκας, και άλλες παθήσεις, για την εμφάνιση των οποίων η επιστήμη δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να δώσει επαρκείς εξηγήσεις.
Ομάδα ερευνητών, λοιπόν, από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τάμπερε, το Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Charles της Τσεχίας και άλλα ερευνητικά εργαστήρια έκαναν την εξής υπόθεση, προσπαθώντας παράλληλα να την επιβεβαιώσουν με ένα πείραμα.
Οι άνθρωποι, και κατά βάση τα παιδιά, στη σύγχρονη εποχή, είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένα στα μικρόβια από ό,τι στο παρελθόν, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό τους να μην αποκτά τη δέουσα “εμπειρία” ώστε να λειτουργεί σωστά. Άλλωστε, προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει στατιστικός συσχετισμός μεταξύ της έκθεσης στη μικροβιακή ποικιλότητα και την ανάπτυξη ενός υγιούς, λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος στον άνθρωπο.
Η πρώτη έρευνα για τα αυτοάνοσα νοσήματα
Η έρευνα της φινλανδικής ομάδας, όμως, είναι η πρώτη που δοκιμάζει στην πράξη να παρατηρήσει πώς επιδρούν οι μεταβολές του περιβάλλοντος στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η δοκιμή τους περιλαμβάνει 75 παιδιά σε δύο διαφορετικές πόλεις της Φινλανδίας, από τριών έως πέντε ετών, και τα οποία πηγαίνουν σε 10 διαφορετικούς παιδικούς σταθμούς.
- Στους τέσσερις από αυτούς, το έδαφος καλύφθηκε –για τις ανάγκες του πειράματος– με γρασίδι που υπάρχει σε φυσικό δάσος, θάμνους, μουριές και βρύα. Τα παιδιά περνούσαν κατά μέσο όρο 90 λεπτά την ημέρα έξω και ενθαρρύνονταν να παίξουν στα φυτά και το χώμα.
- Μετά από 28 ημέρες, οι ερευνητές εξέτασαν τα παιδιά και διαπίστωσαν ότι η μικροβιακή ποικιλότητα στο δέρμα των παιδιών αυτών ήταν κατά ένα τρίτο υψηλότερη και στο έντερο κατά πολύ υψηλότερη, από ό,τι στα παιδιά των άλλων σταθμών, που έπαιζαν σε αυλές με χαλίκι.
- Αιματολογικά τεστ και τεστ δειγμάτων δέρματος και κοπράνων έδειξαν ευεργετικές αλλαγές σε μια σειρά πρωτεϊνών και κυττάρων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι κυτοκίνες και τα ρυθμιστικά Τ-κύτταρα.
Κατά συνέπεια, «η παρέμβαση βιοποικιλότητας» που επιχειρήθηκε, ενισχύει τα ανοσορυθμιστικά μονοπάτια και μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ως μέσο μείωσης του κινδύνου αυτοάνοσων νοσημάτων σε αστικό περιβάλλον, δηλαδή τις πόλεις.
Να σημειωθεί ότι όλα τα παιδιά είχαν τα ίδια γεύματα κάθε μέρα, ενώ εξαιρέθηκαν από τα τεστ τα παιδιά που έπαιρναν από τους γονείς τους προβιοτικά συμπληρώματα. Ο μόνος παράγοντας που δεν μπορούσε να ελεγχθεί ήταν το περιβάλλον του σπιτιού των παιδιών, όμως το αποτέλεσμα της δοκιμής δείχνει ότι η “μετατροπή” της αυλής σε “δάσος” είχε ισχυρότατο αποτύπωμα.
«Όταν είδαμε τα αποτελέσματα, μας εξέπληξαν γιατί ήταν ιδιαίτερα ξεκάθαρα», ανέφερε ο Άκι Σίνκονεν, του Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων της Φινλανδίας, επικεφαλής της έρευνας, προσθέτοντας ότι «η έρευνά μας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες προληπτικές πρακτικές που θα κάμψει την παγκόσμια επιδημία ανοσοδιαμεσολαβούμενων παθήσεων».
Η έκθεση στη φύση ενισχύει το ανοσοποιητικό
Οι ερευνητές θεωρούν, για την ακρίβεια, ότι δεν αποκλείεται, με μικρές μόνο αλλαγές στο περιβάλλον που ζουν τα παιδιά των πόλεων, να βελτιώσουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού τους. Μάλιστα, οι εξετάζουν το ενδεχόμενο κατά πόσο οι αυλές με άμμο θα μπορούσαν να “ενισχυθούν” με ευεργετικά μικρόβια ώστε να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό των παιδιών σε μέρη που δεν υπάρχει δασική έκταση και βλάστηση.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, η επαφή με τη φύση φέρνει τα παιδιά, και τον άνθρωπο γενικότερα, σε επαφή με μικρόβια, μύκητες και ιούς που εισβάλλουν στον οργανισμό με διάφορους τρόπους, από τη μύτη, το δέρμα κ.λπ. Συνεπώς αυτού του είδους η «παρέμβαση βιοποικιλότητας», σε αντίθεση με το να δοθεί αγωγή με προβιοτικά από το στόμα, «ενεργοποιεί ένα ευρύ φάσμα υποδοχέων» ανίχνευσης του ανοσοποιητικού (pattern recognition receptors).
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Γκράχαμ Ρουκ, του University College του Λονδίνου, «πολλές από τις παθήσεις που πολλαπλασιάζονται στους αστικοποιημένους δυτικούς πληθυσμούς οφείλονται στην κακή λειτουργία των μηχανισμών που εποπτεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έρευνά μας δείχνει ότι, εκθέτοντας τα παιδιά σε ένα φυσικό περιβάλλον με βιοποικιλότητα ενισχύει πολλούς βιοδείκτες αυτών των ζωτικών μηχανισμών ελέγχου».
Την ίδια στιγμή, για το ίδιο θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές πειραματικές έρευνες ανά τον κόσμο, και αναμένεται να δημοσιευθούν τα αποτελέσματά τους.
*Science Advances 14 Oct 2020: Vol. 6, no. 42, eaba2578
DOI: 10.1126/sciadv.aba2578
Θέλεις να μάθεις πόσο λειτουργικό
είναι το ανοσοποιητικό σου;
—
Με τη μέθοδο του βιοενεργειακού ελέγχου:
• μπορούμε να έχουμε μια ολιστική εικόνα για την αμυντική ισχύ του οργανισμού μας,
• μπορούμε να ενισχύσουμε με φυσικό τρόπο τους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς μας.
Μάθε όσα δεν γνώριζες για το σώμα σου. Βρες φυσικές λύσεις που συμβάλλουν στην πρόληψη από μολύνσεις ιών, μικροβίων και άλλων παθογόνων.
Πληροφορίες/Ραντεβού στο 211 1824 591
ή μέσω facebook messenger