5 κινήσεις για ένα “ευτυχισμένο” πεπτικό

5 κινήσεις για ένα “ευτυχισμένο” πεπτικό

Δυσπεψία, φούσκωμα, κόπωση, ταλαιπωρία στην πέψη, ακόμα και κακή διάθεση είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που δείχνουν ένα “δυσαρεστημένο” έντερο. Κι όμως, συχνά υποτιμούμε το ρόλο και τη λειτουργία του, παρότι είναι εντυπωσιακή.

Για του λόγου το αληθές:

  • Το έντερό μας νευρώνεται από 100 εκατομμύρια περίπου νευρώνες για να γίνεται ο έλεγχος της πέψης και της απέκκρισης. 
  • Κατά μήκος του περιλαμβάνονται περισσότεροι υποδοχείς σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής που συνδέεται με το αίσθημα της χαράς) από ό,τι στον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι το έντερό μας είναι στενά συνδεδεμένο με τον εγκέφαλό μας και είναι από τα πρώτα όργανα που επηρεάζεται σε περιόδους έντονου άγχους.

Το μικροβίωμά μας, δηλαδή τα βακτήρια που εδράζονται στον εντερικό σωλήνα, παράγουν μια σειρά νευροδιαβιβαστών όπως ντοπαμίνη, ακετυλοχολίνη, GABA και νορεπινεφρίνη και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διάθεσή μας. Η δυσβίωση λοιπόν, όλα δηλαδή τα συμπτώματα που σχετίζονται με διαταραχή της εντερικής μας χλωρίδας, αποτελούν ένδειξη όχι απλά για το ότι το πεπτικό μας σύστημα δεν λειτουργεί καλά, αλλά και για το ότι κάτι μας “βαραίνει” στην καθημερινότητα, μας “φουσκώνει”, μας δυσκολεύει να το απομακρύνουμε.

1. Face control στη διατροφή

Πολλά μπορεί να ερεθίζουν το έντερο, όπως είναι γνωστό. Το φαγητό είναι συνήθης ύποπτος, με πρώτους παράγοντες το αλκοόλ, η καφεΐνη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα πρόσθετα/συντηρητικά. Επίσης, τα φάρμακα που τυχόν παίρνουμε συμπληρώματα, το στρες, περιοδικές μολύνσεις, βλαβερά βακτήρια, παράσιτα και άλλα παθογόνα.

Κάθε ένας από εμάς συνήθως γνωρίζει τι τον επιβαρύνει, οπότε παρατηρώντας τις αντιδράσεις του σώματός του σε μία ή περισσότερες τροφές, μπορεί να αποκλείσει εκείνες που τον ενοχλούν από την καθημερινότητά του για ένα εύλογο διάστημα, για παράδειγμα ενός μήνα.

Είναι πρακτικό, κατά τη διαδικασία, να κρατά σημειώσεις για το πώς αισθάνεται και αν παρατηρεί συμπτώματα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Όποιος επιθυμεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής μαζί με δίαιτα αποκλεισμού, μπορεί να προχωρήσει παραπέρα ζητώντας τη συμβουλή διαιτολόγου-διατροφολόγου.

2. Βρίσκοντας τι λείπει

Πέρα από το να κάνουμε πιο σωστές επιλογές στο τι τρώμε, έχει σημασία και η σωστή πέψη. Τέσσερα βασικά πράγματα επηρεάζουν την πέψη, εκτός φυσικά από το μασάμε καλά το φαγητό μας(!):

  • τα στομαχικά οξέα
  • η χολή
  • τα πεπτικά ένζυμα
  • απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Αν το σώμα μας δυσκολεύεται να παράξει ή να προσλάβει από τις τροφές κάτι από τα παραπάνω, τότε χρειάζεται υποστήριξη.

Όμως, είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι τροφές να μη διαθέτουν τις επαρκείς ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών, ακόμα κι αν η διατροφή μας είναι υγιεινή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, για παράδειγμα η έλλειψη χρόνου για την οργάνωση της διατροφής, οι ιδιαίτερες ανάγκες που έχει κάθε οργανισμός, περιβαλλοντικοί παράγοντες κ.ά.

Έτσι η υποστήριξη μπορεί να γίνει με συμπληρώματα, όπως συμβαίνει πολλές φορές σε ανθρώπους με δυσκολίες στην πέψη, οι οποίοι ενισχύουν τον οργανισμό τους με βιταμίνες Β12 και Β6, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Ή ακόμα και πρόσθετα πεπτικά ένζυμα και χολικά άλατα.

3. Βοήθεια από τους “συγκατοίκους”

Το 1ο και το 2ο βήμα θα έχουν βοηθήσει σε μια φυσική αποτοξίνωση του πεπτικού φτάνοντάς το σε μια ισορροπημένη κατάσταση όπου ξέρουμε ότι λειτουργεί καλά. Συνήθως, σε αυτό το σημείο, τα όποια συμπτώματα έχουν υποχωρήσει ή είναι πολύ ηπιότερα.

Εδώ έρχεται η στιγμή να προσθέσουμε πρεβιοτικές τροφές, οι οποίες θρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο και προβιοτικά, τα οποία αυξάνουν τον πληθυσμό τους. Μαζί συμβάλλουν σε μια φυσιολογική εντερική χλωρίδα, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στις πρεβιοτικές τροφές περιλαμβάνονται τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα σπαράγγια, τα μήλα και οι μπανάνες. Προβιοτικά περιέχονται στα προϊόντα ζύμωσης, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο, είτε ως έτοιμα συμπληρώματα σε κάθε φαρμακείο.

4. Φυσική υποστήριξη στο έντερο

Για να είμαστε σίγουροι ότι το έντερό μας βρίσκεται στο σωστό δρόμο, έχει νόημα να υποστηρίξουμε τα κύτταρα και τη βλεννογόνο μεμβράνη του με συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται: βιταμίνες Α, C, Β6, D, E, και ψευδάργυρο. Επίσης, χρειάζονται και όλα τα αμινοξέα που συνθέτουν πρωτεΐνη.

Συμπληρώματα όπως η L-γλουταμίνη, το κολλαγόνο, και βότανα/φυτά όπως η αλόη βέρα, η φτελιά (Slippery Elm) και η αλθαία θεωρείται ότι έχουν ευεργετικές για το έντερο ιδιότητες. Πριν προσθέσει κάποιος, όμως, οποιοδήποτε τέτοιο συμπλήρωμα στη διατροφή του, θα πρέπει να γνωρίζει αν και ποιο είναι το κατάλληλο, ζητώντας τη συμβουλή επαγγελματία υγείας.

5. Επαναφορά σε ισορροπία 

Τέλος, όπως αναφέραμε, παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου είναι και το άγχος, ο ανεπαρκής ή άστατος ύπνος, η έλλειψη φυσικής άσκησης, αλλά και η κακή ψυχική διάθεση.

Αν θέλουμε πραγματικά να βρούμε τι επιβαρύνει ή εμποδίζει την “ευτυχία” του εντέρου μας, θα πρέπει να ελέγξουμε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς της καθημερινότητας και να βρούμε λύσεις για να τους βελτιώσουμε.

Ιδανικά, θα πρέπει να δουλέψουμε σε έναν κάθε φορά, ώστε να μην… πελαγώσουμε και αγχωθούμε τελικά περισσότερο, κάτι που θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε.

Προσέχουμε, δεν παραμελούμε

Αν προσέξουμε, όσο είναι δυνατόν, και προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε σωστά τις παραπάνω κατευθύνσεις, κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε διαφορά στη λειτουργία του πεπτικού μας και βελτίωση στην καθημερινότητά μας.

Μετά από τέσσερις-πέντε εβδομάδες, όταν αρχίσουμε να επαναφέρουμε τις τροφές που διακόψαμε, συνεχίζουμε να κρατάμε σημειώσεις για το πώς αισθανόμαστε.

Τότε, θα διαπιστώσουμε ποιες έπαψαν να προκαλούν συμπτώματα, ποιες προκαλούν λιγότερα από πριν και ποιες συνεχίζουν να μας επιβαρύνουν. 

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η λειτουργία του εντέρου μας είναι περίπλοκη και δεν αρκούν πάντοτε μερικές μικροαλλαγές στη διατροφή για να την επαναφέρουν σε ισορροπία. Ούτε πάντα ευθύνονται οι “ανθυγιεινές” λιχουδιές που όλοι μας αγαπάμε. Το ιδανικό θα είναι να βρούμε τρόπους ώστε και να μην στερούμαστε τα γεύματα που απολαμβάνουμε και να νιώθουμε ανάλαφρα και ευχάριστα σε καθημερινή βάση.


Ανακάλυψε τι χρειάζεται το σώμα σου με τον
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

❏ Εντοπίζουμε εύκολα και γρήγορα όλα όσα σε επιβαρύνουν
❏ Βλέπουμε τις αιτίες που προκαλούν ανισορροπίες
❏ Προσδιορίζουμε ελλείψεις και ανισορροπίες, για να δούμε ποια συμπληρώματα χρειάζεται το σώμα
❏ Προτείνουμε την κατάλληλη μορφή βιταμινών/συμπληρωμάτων, διάρκεια και συνδυασμούς.



Μάθε Περισσότερα ή Κλείσε Ραντεβού:
211 1824 591, info@mkmendis.gr

facebook messenger