fbpx

Πού και πότε βοηθάει ο ψευδάργυρος

Πού και πότε βοηθάει ο ψευδάργυρος

*Μετάφραση από το άρθρο του Μάικλ Μόσλεϊ / περιοδικό BBC Science Focus τ. 351

Ο καλύτερος τρόπος να προστατευθεί κανείς από τον κορωνοϊό είναι να τηρεί τις αποστάσεις και να πλένει συχνά τα χέρια του. Καθώς, όμως, τα καταστήματα και οι χώροι εργασίας λειτουργούν και πάλι, επαναφέρεται το θέμα της ενδυνάμωσης του σώματος με τη χρήση διάφορων βοηθημάτων. Τι γίνεται με τα συμπληρώματα, όπως αυτά με ψευδάργυρο, τα οποία έχουν εκθειαστεί ως ένας τρόπος που βοηθά στο να εμποδιστεί ο κορωνοϊός;

Το σώμα μας περιέχει περίπου 2 με 3 γραμμάρια ψευδαργύρου. Και υπάρχουν πάνω από 300 ένζυμα, η δράση των οποίων συνδέεται με τον ψευδάργυρο, γεγονός που εξηγεί για ποιο λόγο το σώμα τον χρειάζεται για πάρα πολλά πράγματα, από την επούλωση πληγών και τη σύνθεση πρωτεϊνών ως την εξασφάλιση ενός πλήρως λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος.

Συνεπώς είναι βέβαιο ότι χρειαζόμαστε τον ψευδάργυρο για να μείνουμε υγιείς, όμως υπάρχει όφελος από το να τον προσλάβουμε σε συμπλήρωμα; Τα καλύτερα δεδομένα προέρχονται από παρεμβατικές δοκιμές, όπου οι επιστήμονες δίνουν κάψουλες ψευδαργύρου σε άτομα που νοσούν από το απλό κρυολόγημα.

«Σε τρεις μελέτες όπου οι συμμετέχοντες έλαβαν οξικό ψευδάργυρο ή πλασέμπο, ο ψευδάργυρος μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 40%».

Στη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2017, στο επιστημονικό περιοδικό JRSM OPEN, αναφέρθηκαν στα άτομα που έλαβαν το συμπλήρωμα με τη μορφή οξικού ψευδαργύρου ή γλυκονικού ψευδαργύρου και βρήκαν ότι η πρόσληψή του έχει αποτέλεσμα. Σε τρεις μελέτες όπου οι συμμετέχοντες έλαβαν οξικό ψευδάργυρο ή πλασέμπο, ο ψευδάργυρος μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 40%.

Παρομοίως, σε τρεις μελέτες όπου δόθηκε γλυκονικός ψευδάργυρος ή πλασέμπο, βρέθηκε ότι ο πρώτος μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 28%. Η ομάδα πίσω από τη μετα-ανάλυση συμπέρανε ότι «μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς του απλού κρυολογήματος να δοκιμάσουν κάψουλες ψευδαργύρου για την αντιμετώπισή του».

Ψευδάργυρος και ανοσοποιητικό

Γιατί το συμπλήρωμα ψευδαργύρου έκανε τη διαφορά; Γνωρίζουμε ότι ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για το ενδογενές ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή το μέρος του ανοσοποιητικού που βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση για μολύνσεις και είναι το πρώτο που δρα.

Ο ψευδάργυρος βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια, όπως τα μονοκύτταρα, να προσκολληθούν στα μολυσμένα κύτταρα και είτε να τα “φάνε” (φαγοκυττάρωση) είτε να τα δηλητηριάσουν. Αν κάποιος έχει έλλειψη ψευδαργύρου τότε μάλιστα είναι μειωμένη η δραστηριότητα των λεγόμενων “κυττάρων φονιάδες”, δηλαδή αμυντικών λεμφοκυττάρων.

Οι άνθρωποι που φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο από τη λήψη ψευδαργύρου είναι ηλικίας άνω των 60, καθώς σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες η έλλειψη του στοιχείου είναι πιο συχνή. Η κατανάλωση συμπληρώματος ψευδαργύρου έχει δειχθεί ότι λειτουργεί κατασταλτικά ενάντια στη δημιουργία προφλεγμονικών κυτοκινών, το είδος δηλαδή που μπορεί να οδηγήσει στη λεγόμενη “καταιγίδα κυτοκινών”. Πρόκειται για την περίπτωση όπου υπάρχει υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα να επιτίθεται και στα υγιή κύτταρα – μάλιστα αυτό φαίνεται ότι είναι και αυτό που προκαλεί το θάνατο σε αρκετούς ηλικιωμένους ανθρώπους που προσβάλλονται από COVID-19.

Ο ψευδάργυρος περιέχεται στα οστρακοειδή, τα ψάρια και το κρέας. Υπάρχει επίσης και στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα όσπρια, αν και σε λιγότερο απορροφήσιμη μορφή.

Πρέπει τελικά να παίρνουμε ψευδάργυρο; Έχω αρκετή σιγουριά ότι προσλαμβάνω αρκετό από τη διατροφή μου, και δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία ότι θα βοηθήσει στην περίπτωση μόλυνσης από COVID-19. Αν όμως παρουσιάσω συμπτώματα, πιθανότατα να πάρω συμπλήρωμα ψευδαργύρου, για καλό και για κακό. Όμως, είναι καλό να μην παίρνουμε πάνω από 40mg την ημέρα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή. 


Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον ψευδάργυρο και άλλα συμπληρώματα;

Κατέβασε δωρεάν
ΕΔΩ
τον Οδηγό Βιταμινών και Συμπληρωμάτων για την Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού



Στείλε μας τις απορίες σου μέσω
facebook messenger