fbpx

Το «φυσικό χάπι» 20 λεπτών που πολεμά το άγχος

Το «φυσικό χάπι» 20 λεπτών που πολεμά το άγχος

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, για να ξέρεις ότι το στρες όχι μόνο επιβαρύνει την υγεία σου, τη διάθεσή σου και τη συμπεριφορά σου στην καθημερινότητα, αλλά είναι συχνά ο πρωταρχικός παράγοντας δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Το άγχος είναι, δυστυχώς, ένας εχθρός που πρέπει να πολεμάμε κάθε μέρα – όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Ευτυχώς, όμως, διαθέτουμε αρκετά «όπλα» στη φαρέτρα μας για να το αντιμετωπίσουμε με φυσικό τρόπο.

Σε αυτά, περιλαμβάνονται πολύ απλά και γνωστά κόλπα, από το να προσπαθούμε να γελάμε περισσότερο και να ακούμε μουσική μέχρι το να κάνουμε ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης ή να μασάμε τσίχλα!

Η φυσική άσκηση – δεν είναι μυστικό – φυσικά και βοηθάει σημαντικά. Αλλά πώς;

Τα ευρήματα μιας νέας έρευνας του Πανεπιστημίου του Michigan υποδεικνύουν το θαυματουργό «φυσικό χάπι» των 20 λεπτών. Δεν υπάρχει βέβαια χάπι, αλλά η λύση που προτείνουν οι ερευνητές είναι εξίσου απλή: περπάτημα στη φύση, για 20 λεπτά.

Ο συνδυασμός της διάρκειας με το περιβάλλον του περιπάτου είναι σημαντικός, όπως σημειώνουν οι ερευνήτριες Mary Hunter, Brenda Gillespie και Sophie Chen, οι οποίες χρησιμοποίησαν βιοδείκτες για να μετρήσουν αποτελεσματικά την επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στα επίπεδα άγχους.

Συγκεκριμένα, στο πείραμα συμμετείχαν 36 άτομα που κλήθηκαν να αφιερώσουν χρόνο σε περιβάλλον που θεωρούν ότι τους φέρνει σε επαφή με τη φύση, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και τουλάχιστον επί 10 λεπτά, για περίοδο 8 εβδομάδων συνολικά. Ανά δύο εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έδιναν δείγματα σάλιου για να μετρηθεί η κορτιζόλη, δηλαδή η κατεξοχήν ορμόνη που σχετίζεται με το άγχος, καθώς και το ένζυμο α-αμυλάση (πτυελίνη), που την τελευταία δεκαετία επίσης συσχετίζεται με τη συμπεριφορά του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Να σημειώσουμε ότι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, για παρατεταμένο διάστημα, μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα, από αυξημένη πίεση, χοληστερόλη και καρδιαγγειακά μέχρι απώλεια μνήμης και αδυναμία στο ανοσοποιητικό.

Τα ευρήματα του πειράματος λοιπόν, έδειξαν ότι:

  • Το περπάτημα είχε ως αποτέλεσμα την ωριαία μείωση της κορτιζόλης κατά 21,3%, με το καλύτερο αποτέλεσμα να παρατηρείται όταν η διάρκειά του ήταν μεταξύ 20 και 30 λεπτών.
  • Η πτυελίνη μειώθηκε ωριαία κατά 28,1%.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα κατέληξε σε αυτά τα ποσοστά λαμβάνοντας υπόψη και τις φυσιολογικές μεταβολές των δύο βιοδεικτών, όπως αυτές παρατηρούνται στον άνθρωπο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα καλά νέα δεν τελειώνουν εδώ, όμως.

Η επικεφαλής της έρευνας, Mary Hunter, εξήγησε ότι δεν είναι απαραίτητο να βρούμε… δάσος για να περπατήσουμε και να έχουμε το αγχολυτικό όφελος της «επαφής με τη φύση». Αρκεί ένα μικρό πάρκο, μια πλατεία με γρασίδι, ένας δρόμος με μπόλικα δέντρα κατά μήκος – δηλαδή και το αστικό πράσινο είναι αρκετό για να μας απαλλάξει από ένα μέρος του καθημερινού στρες.

Κρατάμε λοιπόν την ουσία: περπάτημα όπου νιώθουμε κοντά στη φύση, 3 φορές την εβδομάδα, τουλάχιστον 20 λεπτά.

……

Αναφορά:
Hunter Mary Carol R., Gillespie Brenda W., Chen Sophie Yu-Pu, Urban Nature Experiences Reduce Stress in the Context of Daily Life Based on Salivary Biomarkers, Frontiers in Psychology Journal, vol. 10, 2019 https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyg.2019.00722


Θέλετε να βρείτε φυσικούς τρόπους ώστε μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος της καθημερινότητας;

Μάθετε περισσότερα για:

• Τον ενεργειακό έλεγχο – μια μέθοδο με την οποία μπορούμε να εντοπίσουμε την προέλευση του στρες, αν αυτό επιδεινώνεται από διατροφικούς, ορμονικούς και άλλους παράγοντες στο σώμα μας, αλλά και να την αντιμετωπίσουμε με φυσικά σκευάσματα ή συμπληρώματα.

• Το NLP – μια τεχνική αυτοβελτίωσης που μπορεί να μας δώσει απλά εργαλεία που θωρακίζουν το νου και τη διάθεσή μας από τις αγχωτικές εμπειρίες που βιώνουμε.