![Βιταμίνη D](https://i0.wp.com/mkmendis.gr/wp-content/uploads/2020/05/vitamini-D.jpg?fit=1280%2C847&ssl=1)
Είναι απαραίτητο ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D;
Tελικά έχει νόημα να παίρνουμε συμπληρώματα βιταμίνης D ή όχι;
Ως καταναλωτές, μέχρι τώρα γνωρίζαμε και διαβάζαμε πόσο σημαντική είναι η επάρκεια της D για την πρόληψη νοσημάτων και πόσα εκατομμύρια άνθρωποι, στον κόσμο, παρουσιάζουν έλλειψη της βιταμίνης. Ακόμα και στην Ελλάδα, μια χώρα με διαρκή ηλιοφάνεια, παρατηρείται αντίστοιχη ανεπάρκεια στον πληθυσμό.
Η ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D, όμως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υγεία των οστών, αμφισβητήθηκε από έρευνα που διεξάχθηκε τον Οκτώβριο και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία ισχυρίστηκαν ότι «το αποτέλεσμα της βιταμίνης D σε πτώσεις, κατάγματα και οστική πυκνότητα είναι αβέβαιο» και ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος «να χρησιμοποιούμε συμπληρώματα βιταμίνης D για να διατηρήσουμε ή να βελτιώσουμε τη μυοσκελετική υγεία».
Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση φιλοξενήθηκε κατά κόρον στα έντυπα και τους ιστότοπους υγείας και διατροφής, εξάπτοντας ανησυχίες για τη χρησιμότητα του να αγοράζει κανείς συμπληρώματα βιταμίνης D.
Οι αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας, ωστόσο, δείχνουν ότι δεν πρέπει να προχωρούμε σε βιαστικά συμπεράσματα. Για παράδειγμα, ο καθηγητής επιδημιολογίας Ρόμπερτ Κλαρκ, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τόνισε ότι η εν λόγω έρευνα «περιείχε πολύ μικρό δείγμα συμμετεχόντων, αφορούσε σε ανεπαρκή δόση βιταμίνης D και είχε μικρή διάρκεια […]. Είναι πολύ νωρίς να προτείνουμε αλλαγές στη σύσταση πρόσληψης για την υγεία των οστών». Επίσης, ο καθηγητής Άντριαν Μαρτίνο, του Queen University London, εξήγησε ότι η έρευνα δεν εξέτασε αρκετά άτομα που παρουσίαζαν ανεπαρκή βασικά επίπεδα βιταμίνης D. Αλλά και ο Μάρτιν Χιούισον, υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Μεταβολισμού και Συστημάτων του Μπέρμινγκχαμ, σχολίασε ότι η εν λόγω έρευνα «αφορά σε άτομα που έχουν ήδη επαρκή επίπεδα βιταμίνης D» και άρα «αυτό που δείχνει είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες εκεί που είναι πιο απαραίτητη, δηλαδή σε ανθρώπους με ανεπάρκεια».
Τουτέστιν, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό στους καταναλωτές είναι ότι δεν χρειάζονται συμπλήρωμα εάν και εφόσον δεν έχουν ανεπάρκεια στη D, κάτι που είναι μάλλον… αυτονόητο.
Άλλωστε, η νεοζηλανδική έρευνα δεν αμφέβαλε για την ανάγκη του οργανισμού σε βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, ούτε για το αποτέλεσμα της ανεπάρκειάς της, που είναι, μεταξύ άλλων, η αποδυνάμωση των οστών.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα συμπληρώματα που ταιριάζουν καλύτερα σε εσάς;
Κλείστε ραντεβού για έναν Ενεργειακό Έλεγχο Θρεπτικών στο κέντρο MENDIS. Περιλαμβάνει αξιολόγηση ανισορροπιών σε 105 αναγκαία και θρεπτικά συστατικά:
- 24 αμινοξέα
- 8 ένζυμα
- 10 λιπαρά οξέα
- 13 μέταλλα
- 19 βιταμίνες
- 20 ιχνοστοιχεία
- 11 συμπληρώματα.
- + Ενδυνάμωση με συχνότητες