BLOG

Για δεκαετίες, η ιατρική κοινότητα αντιμετώπιζε τη χοληστερόλη με έναν σχετικά απλοϊκό τρόπο: υψηλή χοληστερόλη ίσον υψηλός καρδιαγγειακός κίνδυνος - τόσο απλά. Είναι έτσι τα πράγματα, όμως;

Σήμερα, η επιστήμη αποκαλύπτει μια πολύ πιο σύνθετη εικόνα που αλλάζει ριζικά την προσέγγισή μας στη διαχείριση της χοληστερόλης και της καρδιαγγειακής υγείας.

Οι πρόσφατες έρευνες φέρνουν στο φως ανακαλύψεις που αμφισβητούν παλιές πεποιθήσεις και ανοίγουν νέους δρόμους για την πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πάσχα, Σαρακοστή & Νηστεία: Πώς επιδρά η νηστεία στο σώμα μας

Σαρακοστή, Πάσχα, και παραδοσιακή νηστεία, με αποχή από το κρέας, το ψάρι και γενικά τα ζωικά τρόφιμα. Πρόκειται για μια αρχαία παράδοση με ρίζες στην Ορθόδοξη πίστη, που στην πραγματικότητα προϋπήρχε του Χριστιανισμού έστω με διαφορετικές μορφές. Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί και θρησκείες, από την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία μέχρι την Ινδία και την Κίνα, ενσωμάτωναν περιόδους διατροφικού περιορισμού στις πρακτικές τους για λόγους πνευματικούς, θεραπευτικούς και τελετουργικούς.

Στα βάθη του πεπτικού μας συστήματος, ένας ολόκληρος μικροσκοπικός κόσμος αναπτύσσεται και επηρεάζει κάθε πτυχή της υγείας μας. Το εντερικό μικροβίωμα, ένα οικοσύστημα τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που κατοικούν στο έντερό μας, είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες που επιδρούν στην υγεία και την ευεξία μας. Ειδικά...

Τα πάντα παχαίνουν. Όλα παχαίνουν - πια - αλλιώς δεν εξηγείται ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν τριπλασιαστεί από το 1975 μέχρι σήμερα. Ένας στους 7, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι παχύσαρκος. Αλλά και στους έφηβους, τα ποσοστά έχουν τετραπλασιαστεί. Σήμερα, η παχυσαρκία έχει εξελιχθεί...

Την εποχή των μεγάλων lockdown, την άνοιξη του 2020, όλοι θυμόμαστε πόσο δύσκολος και επώδυνος ήταν ο εγκλεισμός και η “ψηφιοποίηση” τόσων καθημερινών δραστηριοτήτων. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου, για παράδειγμα, παιδιά του δημοτικού που ήταν αναγκασμένα να παρακολουθούν τα μαθήματα του σχολείου συνεχώς μέσω Zoom και αργότερα με “υβριδικό” τρόπο, άρχισαν να έχουν αλλαγές στη συμπεριφορά, ακόμα και το λεγόμενο κοινωνικό άγχος. Μάλιστα σε βαθμό που να παρατηρούνται και κρίσεις πανικού σε ορισμένα παιδιά.

Μαζί με τον καιρό που αργά ή γρήγορα χειμωνιάζει, έρχεται και η εποχή των διάφορων παθογόνων. Είναι τα μικρόβια που ως συνήθεις ύποπτοι ευθύνονται για ιώσεις, λοιμώξεις και άλλα ήπια ή και πιο σοβαρά προβλήματα. Κι εμείς, ανάμεσα στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας προσπαθούμε να προφυλαχθούμε, πολλές φορές προσθέτοντας ένα σκεύασμα πολυβιταμινών στις αγορές μας, που περιέχει μεταξύ άλλων και βιταμίνη C και D.

Αρκεί όμως αυτό για να είμαστε προστατευμένοι;

Είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να ανακάμψουμε γρηγορότερα ακόμα κι από ένα απλό κρυολόγημα;

Σε προηγούμενα κείμενά μας εξηγήσαμε τι είναι ο ενεργειακός έλεγχος και γενικά κάθε είδους τεχνολογία αξιολόγησης υγείας που βασίζεται σε συχνότητες, όπως οι συνεδρίες με βιοσυντονισμό και η θεραπεία με γεννήτρια Rife. Είδαμε, για παράδειγμα, ότι μια συνεδρία για ενεργειακό έλεγχο διαρκεί από μία έως μιάμιση ώρα και γίνεται με τη χρήση συσκευής συνδεδεμένης με υπολογιστή. Κρατάμε με τα χέρια μας δύο ηλεκτρόδια και η συσκευή καταγράφει την ηλεκτροδερμική αντίσταση του σώματος, τα κύματα που προέρχονται από συστήματα του σώματος ή ακόμα και τη μεταβολή στον καρδιακό ρυθμό.

Μόνο η λέξη της νόσου τρομάζει πολλούς ανθρώπους. Και δικαιολογημένα, αφού υπάρχουν αρκετοί τύποι καρκίνου που τις περισσότερες φορές έχουν μοιραία κατάληξη. Σε γενικές γραμμές, οι πιο συχνά εμφανιζόμενοι τύποι είναι ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του μαστού, της μήτρας, του εντέρου και το μελάνωμα, καθώς και της ουροδόχου κύστης. Πιο σπάνιοι τύποι συνήθως και πιο επικίνδυνοι είναι μορφές όπως στο πάγκρεας και τον οισοφάγο, πάντα σύμφωνα με τις στατιστικές.

Ας σταθούμε όμως μια στιγμή, με ψυχραιμία, απέναντι στους “κανόνες” που διέπουν τη λεγόμενη επάρατη νόσο. Διότι είναι οι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν για την εξέλιξη του είδους μας. Είναι ακριβώς αυτό, που έχει δυσκολέψει την ανθρωπότητα να βρει μια πιο μόνιμη λύση ώστε να την περιορίσει. 

Παρόλο που τα δεδομένα δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση της επιδημίας του κορωνοϊού έχει ξεκινήσει, η ανησυχία και ο φόβος νόσησης παραμένουν διάχυτα σε πολλούς ανθρώπους. Τα ερωτήματα, τα ίδια όπως και πέρυσι:

  • Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;
  • Πώς μπορούμε να δυναμώσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στο ενδεχόμενο να κολλήσουμε και να νοσήσουμε;

Ερωτήματα και ανησυχίες που απασχολούν τόσο εκείνους που έχουν κάνει εμβόλιο όσο και εκείνους που δεν έχουν κάνει. Άλλωστε, εμβολιασμένοι και μη μπορεί να κολλήσουν και να νοσήσουν, παρόλο που η ανάγκη για εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι πια μικρότερη. Τα στελέχη του ιού που επικρατούν ακολουθούν κατά γενική αρχή τους κανόνες εξέλιξης, αυξάνεται δηλαδή η μεταδοτικότητά τους αλλά γίνονται ηπιότεροι για τους ξενιστές τους.