fbpx

Αναζητώντας την πηγή της νιότης

Αναζητώντας την πηγή της νιότης

Δυνατή κράση, σφριγηλό σώμα, νους σε εγρήγορση, λείο δέρμα και μια αστείρευτη ζωντάνια.

Ποιος δεν θέλει να γυρίσει κάπως το χρόνο πίσω, και να ξαναβρεί λίγη από την αίγλη της νιότης;

Κάποιοι την επιδιώκουν συνειδητά, άλλοι «προσέχουν» και σκέπτονται απλώς θετικά, και οι περισσότεροι δεν θα έλεγαν όχι. Η μάχη της αντιγήρανσης ήταν μέχρι πρότινος η αρένα της βιομηχανίας καλλυντικών και της διατροφολογίας.
Σήμερα όμως περνάει σε άλλο επίπεδο. Πλέον, ο όρος lifespan (διάρκεια ζωής) έχει αντικατασταθεί από τον όρο healthspan, που υποδηλώνει το χρόνο – ή τα χρόνια, καλύτερα – που ο άνθρωπος απολαμβάνει καλά επίπεδα υγείας.

Τον Ιούλιο του 2019 ένα νέο χαπάκι βρέθηκε στα ράφια των συμπληρωμάτων, το οποίο σχεδιάστηκε ώστε να καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης και να χαρίζει σε όποιον το πάρει έως και 5 περισσότερα χρόνια καλής υγείας.

Ένας μύθος από το 14ο αιώνα

Το Rejuvant παρασκευάζεται από την αμερικανική Ponce de Leon Health, η οποία πήρε το όνομά της – όχι τυχαία, προφανώς – από τον Ισπανό εξερευνητή Χουάν Πόνθε ντε Λεόν (1474-1521). Γνώριμος και σύγχρονος του Χριστόφορου Κολόμβου, ο ντε Λεόν ταξίδεψε στα νησιά της Καραϊβικής και τη βόρεια Αμερική. Οι ιστορίες της εποχής τον θέλουν να αναζητά στην ενδοχώρα της σημερινής Φλόριντα μια μαγική Πηγή της Νεότητας, στην οποία αναφέρονταν οι μύθοι των ιθαγενών. Πράγματι, από τα γραπτά του ντε Λεόν γνωρίζουμε πως έφτασε στη Φλόριντα το 1513, χωρίς όμως να αναφέρει τίποτε για τη μυθική πηγή.

Βέβαια, πριν ακόμα οι Ισπανοί κατακτητές σαλπάρουν για το «Νέο Κόσμο», η «δίψα» των ανθρώπων για το θαυματουργό νερό που ξανανιώνει συναντάται σε πλήθος θρύλων και ιστοριών από την Ασία και τη Μέση Ανατολή ως την Ευρώπη.

Στον 21ο αιώνα, η επιστήμη βρίσκει πραγματικές ιδιότητες αντιγήρανσης στο συνδυασμό εμπεδωμένων αρχών: σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, αποχή από καπνό και αλκοόλ, επάρκεια ύπνου, αλλά και συμπληρώματα με ευεργετικά βότανα και θρεπτικά.

Είκοσι χρόνια έρευνας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ponce de Leon Health, οδήγησαν σε ένα σκεύασμα, ονόματι Rejuvant, που λανσαρίστηκε ως συμπλήρωμα διατροφής, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας της Γήρανσης Buck, στην Καλιφόρνια.

Η «θαυματουργή» ταμπλέτα

Το ενεργό συστατικό του Rejuvant είναι το Ca-AKG, μια μορφή της βιολογικής ένωσης α-κετογλουταράτης με ασβέστιο, που συναντάται στα υγιή κύτταρα ενός οργανισμού. Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι η ουσία μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα, αξιολογήθηκε μια σειρά κριτηρίων, όπως ο βαθμός αδυναμίας, τριχόπτωσης, κινητικότητας κ.λπ. Οι άνθρωποι της εταιρείας ανέφεραν ότι η AKG στοχεύει και στα γηράσκοντα κύτταρα, ενώ παρατήρησαν μαλιστα και επιγενετικές αλλαγές, αφού το DNA των γηραιότερων ποντικών παρουσίασε συμπεριφορά που συναντάται σε νεαρά ζώα.

Συνδυαζόμενη με βιταμίνες, η AKG βρέθηκε να έχει ορατό αποτέλεσμα στη διατήρηση της υγείας ποντικιών και σκωλήκων για περισσότερους μήνες – που ισοδυναμούν με περίπου πέντε «ανθρώπινα» χρόνια – καθώς και στην επέκταση της διάρκειας ζωής τους από δύο έως τρεις μήνες.

Στη μορφή που έχει το συμπλήρωμα στην αγορά, συνδυάζεται με βιταμίνη Α και D3 για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Οι αντιδράσεις των ειδικών στο λανσάρισμα του Rejuvant παραμένουν όμως συγκρατημένες. Από τη μια μεριά, η αξία της AKG είναι γνωστή στους βιολόγους. Διότι:

  • είναι ζωτικής σημασίας για το λεγόμενο Κύκλο του Κρεμπς, δηλαδή βασικό μέρος της διαδικασίας της κυτταρικής αναπνοής.
  • συμμετέχει σε μεταβολικά μονοπάτια που επιτρέπουν στο συκώτι να επιτελέσει το έργο του σε ό,τι αφορά την αποτοξίνωση, ιδίως από την αμμωνία.
  • συμμετέχει στο σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο έχει αναπλαστική και αντιοξειδωτική δράση.

Παρόλα αυτά, αρκετοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, αφού:

  • η μεγάλη κλινική δοκιμή 80 ατόμων που έχει ανακοινωθεί από την εταιρεία παρασκευής δεν έχει ολοκληρωθεί.
  • η αποτελεσματικότητα του συμπληρώματος σε ποντίκια και σκώληκες δεν εγγυάται την αποτελεσματικότητά του και στον άνθρωπο.

Θα μπορέσει τελικά το Rejuvant να ανακηρυχθεί στο «βασιλιά» της αντιγήρανσης, όπως φιλοδοξεί ή θα βρεθεί στη λίστα των συμπληρωμάτων για τα οποία οι απόψεις διίστανται επ’ αόριστον; Ο ίδιος, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τομ Γουέλντον, 63 ετών, εμφανίζεται να το δοκιμάζει πριν ακόμα ολοκληρωθούν κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, αναφέροντας βελτίωση στη σύσταση του αίματός του.

—-

Πηγές:

—-

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις σύγχρονες πρακτικές anti-ageing;

Στείλε μήνυμα μέσω fb, ή μέσω του info@mkmendis.gr ή κάλεσε στο 211 1824 591 και πάρε πληροφορίες για το ενεργειακό πακέτο αντιγήρανσης, διάρκειας 16 ημερών.