BLOG

Η λέξη “κατοικίδιο” είναι πια μάλλον ξεπερασμένη. Δεν πρόκειται για ένα ζώο που απλώς κατοικεί μαζί μας, αλλά για μέλος της οικογένειάς μας. Για πολλούς ανθρώπους είναι ο καλύτερος φίλος, το πιο κοντινό τους “πρόσωπο”.

Ως οικογένειά μας λοιπόν, το ζωάκι μας αξίζει την καλύτερη δυνατή φροντίδα, για να έχει υγεία και ποιότητα ζωής. Ευτυχώς, η σύγχρονη κτηνιατρική και η επιστήμη των ζωοτροφών έχουν κάνει άλματα εξέλιξης, με αποτέλεσμα τα αγαπημένα μας τετράποδα να ζουν περισσότερο. Δεν παύουν όμως να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, που προκύπτουν από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή τους, το περιβάλλον, η γενετική προδιάθεση, το γήρας κ.ά.

Με την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις να είναι σημεία των καιρών, πια, αρκετά μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι μπαίνουν στη διαδικασία -και όχι άδικα- να αναπτύξουν μια πρακτική “ελέγχου” της αξιοπιστίας και της αλήθειας διάφορων γεγονότων και καταστάσεων. Από αυτή δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν και αρκετές εναλλακτικές θεραπείες, τις οποίες η λεγόμενη ως κλασική ιατρική δεν αποδέχεται επιστημονικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μέθοδος του βιοσυντονισμού, η οποία είναι πιο εύκολος “στόχος” σε σχέση, ας πούμε, με τον βελονισμό, που έχει κατοχυρωθεί ως ιατρική πράξη (και στην Ελλάδα), ή την ομοιοπαθητική, η οποία είναι πολύ πιο διαδεδομένη.

Ο εγκλεισμός στο σπίτι δεν είναι μια απλή υπόθεση. Το είδαμε ήδη από το πρώτο lockdown το Μάρτιο του 2020. Και παρόλο που τα επόμενα έμοιαζαν πιο “οικεία”, τα περιοριστικά μέτρα έχουν πάντα τις επιπτώσεις τους, πέραν και ανεξάρτητα από το ρόλο που θα έχουν αναφορικά με τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού. Για κάποιους μοιάζει εύκολο, ιδίως για άτομα που, για παράδειγμα, είναι μαθημένα να εργάζονται από το σπίτι. Για άλλους όμως, ο εγκλεισμός στο σπίτι είναι δυσκολότερος.

Μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη για την πρόληψη των αυτοάνοσων περιγράφει νέα έρευνα* που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στην Φινλανδία και δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Στοιχείο-κλειδί στην έρευνα –η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances– αποτελεί ο ρόλος της βιοποικιλότητας του μικροβιώματος στο έντερο και το δέρμα, το οποίο φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη αυτοάνοσων ασθενειών.

* μετάφραση από το περιοδικό WIRED/24.08.20/Γουίλ Μπέντινγκφιλντ

Η επιδημία του κορωνοϊού έχει επιδράσει σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Πολλοί από εμάς εργαζόμαστε από το σπίτι και πολύ εύκολα μπορεί οτιδήποτε να μας αποσπάσει την προσοχή. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, σε συνδυασμό με τον κατακλυσμό της επικαιρότητας, δεν προκαλεί έκπληξη ότι πολλοί από εμάς νιώθουμε ανήμποροι να συγκεντρωθούμε στη δουλειά που έχουμε να κάνουμε.

Ο ψευδάργυρος είναι ίσως το κορυφαίο ιχνοστοιχείο σε σημασία και αξία για την ανθρώπινη βιολογία και υγεία. Με πλήθος ιδιοτήτων, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού ως την κυτταρική αναγέννηση και το ρόλο του στη σύνθεση του DNA. Δεν είναι τυχαίο ότι η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να δημιουργήσει πολλών ειδών προβλήματα και συμπτώματα, εξ ου και ο ψευδάργυρος θεωρείται ως ο "φύλακας" της ανθρώπινης υγείας.

Δυσπεψία, φούσκωμα, κόπωση, ταλαιπωρία στην πέψη, ακόμα και κακή διάθεση είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που δείχνουν ένα “δυσαρεστημένο” έντερο. Κι όμως, συχνά υποτιμούμε το ρόλο και τη λειτουργία του, παρότι είναι εντυπωσιακή.

1970.
Τη δεκαετία των μεγάλων διεκδικήσεων, μια ενθουσιώδης και αποφασισμένη βιολόγος από τον Καναδά, βρίσκεται στο απόγειο της κατάρτισής της. Με προχωρημένες σπουδές στη βιοφυσική και την κυτταρική φυσιολογία, κάνει το διδακτορικό της και ασχολείται με τη φυσιοπαθητική στο κολλέγιο του Κλέιτον, στο Μπέρμιγκχαμ.

Έξι στους 10 παγκοσμίως, 3 με 4 στους 10 στο Δυτικό κόσμο, και το νούμερο αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια. Γιατί οι άνθρωποι που επιλέγουν τις εναλλακτικές πρακτικές είναι ολοένα και περισσότεροι; Μήπως η εποχή που τα ζητήματα της υγείας και της ανθρώπινης φροντίδας βασίζονταν σε μια λογική «άσπρου» και «μαύρου» έχει περάσει ανεπιστρεπτί;

Είναι γνωστό ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο κακάο, τον καφέ και το τσάι είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό. Πότε, όμως, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην υγεία;

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Chemistry δείχνει ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται σε αυτές τις τροφές αντιδρούν θετικά σε συνδυασμό με ένα μεταλλικό στοιχείο...